Grovrengöring

Har du någon gång tänkt på var de smutsigaste platserna är i ditt hem?

Det är platser som vi använder nästan dagligen, men platser vi ibland glömmer bort att städa.

Till exempel:

Sängen:

Vi sover i vår säng varje natt. Dit samlas kvalster, svett och bakterier. Rengör din säng genom att ta bort täcken och lakan. Lägg ut (om möjligt) dina täcken och dynor på vädring. Dammsug madrassen. Tvätta överdraget om det är möjligt. Går inte det kan du ta bort fläckar med soda och vatten. Blanda ihop det till en pasta, bred ut det på fläcken – låt verka några timmar och dammsug sedan bort det. Bädda rent 1-2 gånger per månad.

Kylskåp:

Vi förvarar vår mat i ett skåp som lätt blir smutsigt och bakteriefyllt om vi inte håller ordning och reda där. Hitta en rutin att gå igenom hyllor och lådor i kylskåpet och torka av hyllorna med vatten-diskmedel-ätikkeblandning. Med jämna mellanrum – plocka bort allt och torka ordentligt i alla hörn, lådor och dörrtätningar.

Diskmaskin:

Kör med jämna mellanrum en ordentlig rengöring av diskmaskinen. Den samlar även på sig bakterier och smuts, så man bör med jämna mellanrum rengöra filter och tätningar. 1. Börja med att köra en tom diskning med en kopp ättika (eller vinäger). 2. Rengör sedan filtret som finns i botten på diskmaskinen med medel om så behövs och skölj sedan.

 

 

Grovrengöring Läs mer »

Rent hem

Hur svårt är det inte att hålla sitt hem rent? Borde man städa varje dag för att få uppleva “rent samvete”?

 Nej, vi har ju alla ett liv fyllt med andra aktiviteter. Men, att hålla ordning på sina saker med genomtänkt organisering och att hålla rent på ställen man ofta använder underlättar faktiskt det “rena samvetet”.

Några tips:

Hallen/ingång till ditt hus/lägenhet

 • Organisera skor och jackor till en egen plats. Undvik möjligheten att bara slänga av sig sina ytterkläder och skor då du kommer hem (eller barnen). Ha förvaringslådor för handskar, mössor i närheten.
 • Skor och jackor man använder sällan skall inte finnas där de plagg  man använder dagligen – detta för att undvika att det blir överfullt och oordning.
 • Placera en sopborste i närheten så du lätt kan ta bort sand och skräp från hallen.

Kök

 • Försök att inte ha fram onödiga maskiner och tillbehör som du inte använder dagligen. Om möjligt, försök ha så tomma arbetsbänkar som möjligt – det är mycket lättare och roligare att både laga mat och hålla rent då bänkarna är tomma.
 • Under tiden du fixar maten: plocka in smutsiga arbetsredskap och tallrikar vartefter  i diskmaskinen (eller diska förhand), det underlättar städningen efter maten då du är trött och mätt.
 • Om möjligt, töm diskmaskinen före du far till jobbet eller före du går och sova – det går smidigare att plocka bort frukosten nästa dag (och påbörja middagen efter jobbet).
 • Håll dina bänkar och diskbänk rena – det går lättare än du tror att få en rutin till det.
 • Använd skurmedel som underlättar och gör det roligare att städa. (t.ex. rengöringspasta till diskbänken med en skursvamp – bred ut pastan så det blir skummigt, låt verka och torka bort)
 • Töm skräpet ofta för att undvika obehagliga dofter och överfull påse som börjar läcka.
 • Sopa bort matrester och damm från köksgolvet efter du plockat bort disken och torkat av ytorna.

Badrum

 • Håll ytorna rena lätt genom att ha nära tillång till trasa och skurmedel – går på mindre än en minut att skura lavoaren.
 • Skura toaletten ren med skurborsten efter nummer två. Sittringen fixar du lätt med skurmedel och toalettpapper.
 • Lämna inte kläder på golvet, lägg smutskläder i tvättkorgen och rena kläder till den plats dit de hör.

Allrum

 • Organisera rummet med korgar och lådor, oberoende om du har småbarn, tonåringar eller bara vuxna i huset så är det lättare att hålla ordning om var sak har sin plats. Alla saker som ligger på golvet samlar damm och försvårar dammsugningen (+ att det lätt skapar oordning och ”dåligt samvete”)
 • Undvik en massa prydnadssaker som samlar damm.
 • Håll bordytor rena och snygga.

 

Med andra ord, skapa rutiner att plocka bort varje dag och hålla ytorna rena så går veckostädningen som en dans.

Rent hem Läs mer »